Menu
Tablet
Mobile

Dom za starije osobe u Markuševcu, Zagreb

Lokacija Doma za starije osobe u Markuševcu nalazi se uz ulicu Štefanovec. Parcela je nepravilnog oblika, površine 4019 m2, a teren se uspinje od ulice prema istočnoj strani. Dom je izveden kao slobodno stojeća građevina s ukupno tri etaže, od kojih je jedna podzemna (Po) i dvije nadzemne (prizemlje i 1. kat). Zgrada zauzima središnji dio građevne čestice, a sastoji se od dva krila koja zatvaraju unutrašnje dvorište. Orijentacija svih smještajnih jedinica je južna kako bi primile što više prirodne svjetlosti.

Na južnom dijelu parcele je parkiralište s 21 parkirnim mjestom, od kojih su dva za osobe s invaliditetom. Na sjeverozapadnom rubu parcele je gospodarski, kolni prilaz koji ujedno služi i kao prilaz kolima hitne pomoći i posmrtne pripomoći, te za odvoz otpada. Uz gospodarski prilaz nalazi se niša za smještaj posuda za odvojeno prikupljanje otpada. Glavni pješački prilaz je sa zapadne strane, odnosno s ulice Štefanovec i naglašen je konzolnim istakom južnog krila Doma.

Zbog konfiguracije terena podzemna etaža je ujedno i ulazna etaža. Ona je nešto viših dimenzije kako bi se kuća što više uzdigla te jer su u njoj zajednički prostori kao: restoran, trgovina, ambulanta opće medicine, frizer, kapelica i sl.. Kako bi se izbjegao negativni efekt ukopanog prostora, etaža ima ozelenjen atrij te svijetli ulazni prostor. U podzemnoj etaži se još nalaze: kompletno funkcionalna kuhinja sa kuhinjskim dizalom za vertikalni promet hrane do prostora nadzemnih etaža, spremišta, praonica rublja veličine 70 m² te razne tehničke prostorije. Na istoj etaži je i sklop za oboljele od Alzheimer-ove demencije 4.-tog stupnja usluge, kapaciteta 12 korisnika.
Na prizemnoj etaži se nalazi smještajni prostori za 1. i 2. stupanj usluge ukupnog kapaciteta 41 korisnika (21 korisnik 1. stupnja i 20 korisnika 2. stupnja). Tu se također nalaze prostori uprave Doma te dnevni boravak sa čajnom kuhinjom. Iz zajedničkih prostora se pruža pogled na Medvednicu, park i crkvu.

Prostori 1-og kata služe za smještaj osoba 3. stupnja usluge ukupnog kapaciteta 39 korisnika. Spuštanje na niže etaže se rješava kaskadnim zelenilom uz koje je blago stubište. Uz to, na etaži 1-og kata se nalaze i prostori radne i fizikalne terapije, prostor za medicinsko osoblje, te knjižnica i čitaonica.


Dom za starije osobe u Markuševcu, ZagrebSjedište

Kalinovica 3/IV
10 000 Zagreb, HR

Centrala

T. + 385 1 / 30 33 000
F. + 385 1 / 38 35 600