Menu
Tablet
Mobile

Zgrada Glavne gradske straže i kuća Brožan, Osijek

Današnja zgrada Glavne straže izgrađena je 1729. na sjeverozapadnom dijelu trga sv. Trojstva u središtu osječke Tvrđe. U prizemlju zgrada je otvorena portikom sa širokim polukružnim lukovima. Na prvome se katu nalazi stan zapovjednika Glavne straže, a pročelje je artikulirano uskim, pravokutnim prozorskim otvorima te masivnom promatračnicom s kupolom maursko-venecijanskog oblika u središtu. Sa dvorišne strani zgrada je također otvorena portikom u prizemlju te slijepim arkadama s prozorima na katu. Izgled današnjeg pročelja potječe iz vremena historicističke obnove 1878. s obzirom na to da nalaza prve faze gradnje nije bilo dovoljno da se ide u njezinu rekonstrukciju.
Kuća Brožan je naziv dobila prema jednom od njezinih prvih vlasnika, nalazi se na trgu Jurja Križanića i jedna je od tamošnjih najstarijih građevina. Izgrađena je kao stambena jednokatnica s jednim redom prostorija otvorenim prema ulici dok na dvorišnoj strani vjerojatno nije bilo prozora. U prizemlju su se nalazile kuhinja, jedna veća soba i ostava dok su na katu bile tri spavaće sobe. Posebnost ove kuće je njezino kružno stubište koje je smješteno u dvorišnom dijelu. Kuća ima visoki krov baroknog sloga pokriven biber crijepom. Tijekom povijesti doživjela je mnoge pregradnje i dogradnje koje često nisu bile u skladu s originalnim izgledom objekta. Prema projektu arhitekta Branka Silađina tijekom 2006. započeti su radovi na uređenju zgrade Glavne straže i kuće Brožan (koja se sa sjeverne strane naslanja na zgradu Glavne straže) u prostorije Arheološkog muzeja, prvog nacionalnog muzeja u Slavoniji.
Za potrebe Arheološkog muzeja građevinskim su zahvatima na oba objekta prethodili konzervatorsko-restauratorski radovi i istraživanja, geomehanička i konstrukcijska istraživanja te radovi na zaštiti objekata i jačanju konstrukcije. Na navedenim se objektima od 2006. izvode građevinski, obrtnički, instalaterski te konzervatorsko-restauratorski zahvati u svrhu rekonstrukcije postojećih i dogradnje novih dijelova objekata te rekonstrukcije krovne kupole.


Zgrada Glavne gradske straže i kuća Brožan

Sjedište

Kalinovica 3/IV
10 000 Zagreb, HR

Centrala

T. + 385 1 / 30 33 000
F. + 385 1 / 38 35 600