Menu
Tablet
Mobile

Župna crkva sv. Nikole, Barban

Crkvica sv. Nikole podignuta je sredinom 15. st. na ostacima kaštela koji je bio središte srednjovjekovnog utvrđenog naselja. Početkom 18. st. proširena je u veliku jednobrodnu župnu crkvu sv. Nikole koja je posvećena 1701., a dovršena 1708.
Crkva je u unutrašnjosti zaključena ravnim stropom, zidovi su raščlanjeni samo prozorima i vratima, a svetište je povišeno za par stepenica i odvojeno od ostatka crkve polukružnim nadvojem trijumfalnog luka upisanim u pravokutno polje. U interijeru crkve nalazi se pet baroknih mramornih oltara s palama značajnih venecijanskih majstora iz 16 - 18. st., gotička kamena kustodija iz 15. st. te barokna drvena plastika iz 18. st. Zvonik je visok 25 m, nalazi se uz glavno pročelje i nadograđen je na srednjovjekovnu kulu.
Radovi na obnovi crkve sadržavali su statičku sanaciju zidova i obnovu krovne konstrukcije hrastovom krovnom građom prema izvornoj geometriji te zamjenu pokrova. Izvršena je sanacija pročelnih zidova i stropova specijalnim reparaturnim mortovima, te sanacija stropova vapnenom žbukom prema izvornim profilacijama i uputama konzervatora.


crkva sv. Nikole

Sjedište

Kalinovica 3/IV
10 000 Zagreb, HR

Centrala

T. + 385 1 / 30 33 000
F. + 385 1 / 38 35 600