Menu
Tablet
Mobile

Zerostrasse, Pula

Podzemni sustav tunela pod utvrdom i brežuljcima Kaštel sastoji se od donjeg sklopa podzemnih tunela na nivou grada tzv. Zerostrasse te 11 m iznad njih , gornjeg sklopa podzemnih tunela - međuetaže. Utvrda Kaštel se nalazi 11 m iznad tunela međuetaže.

Pulski podzemni tuneli nastali su za vrijeme austrougarske vlasti, neposredno pred I. svjetski rat za potrebe sklanjanja ljudi u slučaju direktnih zračnih napada na grad. Mletačka utvrda na vrhu središnjeg gradskog brežuljka Kaštel (Hasfenkastell) pod austrijskom je vlašću služila kao skladište, vojarna i promatračnica. Poslije I. svjetskog rata talijanske su vlasti nastavile koristiti pulske podzemne tunele, širile ih i nadograđivale. Nakon II. Svjetskog rata koriste se kao sklonište za civilno stanovništvo i za potrebe saniteta. Temeljna ideja revitalizacije podzemnog sustava tunela je povezivanje tunela sa utvrdom Kaštel u jednu cjelinu i olakšavanje pristupa utvrdi sa nivoa gradskih ulica u podnožju brežuljka Kaštel pomoću dizala. Pri odabiru lokacije dizala uvažio se primarni zahtjev naručitelja da konačna stanica dizala bude unutar Povijesnog i pomorskog muzeja Istre.

Dizalo povezuje sve tri razine, sa tri stanice. Prva stanica je u tunelima ZeroStrasse koja je smještena u neposrednoj blizini središnjeg trga koji se račva u 4 kraka kanala. Izvedena je rekonstrukcija postojećeg prostora s pristupnim hodnikom Zerrostrasse te pristupni hodnik međuetaže (druga stanica). Treća stanica dizala je unutar dvorišta utvrde te je jedini vidljivi element objekta dizala. U cilju da se novi element što bolje uklopi u povijesnu cjelinu utvrde Kaštel odabir stakla je jedini primjeren iz estetskog, sigurnosnog i funkcionalnog vidika.

Plašt tunela Zerostrasse, klesan je u živoj stijeni, i maksimalno ga je bilo potrebno očuvati. U rekonstrukciji se koristio natur beton i glatka oplata. U sklopu podnih površina se izvodio razvod instalacija hidrantske mreže te točkasta odvodnja vode. Na centralnom dijelu tunela izvedeni su radovi na betonskim klupama te izvedba novih betonskih podova, kao i sanacija klupa u svim ostalim tunelima. Uz suglasnost konzervatora, na svim ulazima uklonjena su stara metalna ulazna vrata i izvedena su nova vrata s rešetkastim krilima za propuštanje zraka.


Zerostrasse, PulaSjedište

Kalinovica 3/IV
10 000 Zagreb, HR

Centrala

T. + 385 1 / 30 33 000
F. + 385 1 / 38 35 600