Menu
Tablet
Mobile

Sanacija i rekonstrukcija osnovne škole „Miroslav Krleža“

Osnovna škola „Miroslav Krleža“ je najstarija škola u gradu Zagrebu. Zbog razdoblja u kojem je izgrađena, ali i zbog svojih specifičnosti ova škola dio je povijesne urbane cjeline grada Zagreba, te je dio kulturnog dobra. Prva školska godina u osnovnoj školi „Miroslav Krleža“ bila je 1877./1878. godine. Kao najstarija škola grada Zagreba ova škola je doživjela dva potresa. Prvi puta 9. studenog 1880. godine, a potom i 22. ožujka 2020. godine.

Potresom, koji je pogodio grad Zagreb 22. ožujka 2020. godine, škola je doživjela značajna oštećenja. Statičkim pregledom objekta utvrđeno je da je škola neupotrebljiva zbog strukturnog oštećenja nosivih zidova i zbog opasnosti od urušavanja. Oštećenja nastala na školi uslijed potresa rezultat su starost materijala koji je tokom godina izgubio svoja nosiva i vezna svojstva te stropovi od drvenih greda koji nisu na odgovarajući način povezani sa vertikalnom konstrukcijom.

Na jesen 2020. godine pristupilo se sanaciji oštećenja nastalih u potresu. Zbog značajnih oštećenja i činjenice da škola stara 143 godine predstavlja kulturno dobro odlučilo se za rekonstrukciju škole. Rekonstrukcijom je predviđeno konstrukcijsko ojačanje koje će osim otpornosti materijala osigurati i željeno ponašanje i odgovor prilikom budućih potresnih djelovanja. Prvenstveno se to odnosi na povezivanje stropova i zidova izvedbom novih AB ploča, a uz to će se izvesti i ojačanje zidova mlaznim betonom ili polimer armiranim vlaknima. Zbog kompletne ugradnje novih materijala izvoditi će se ojačanje temelja kako bi se osiguralo preuzimanje dodatne težine od novo ugrađenih elemenata.
Posebno zanimljiva i izazovna će biti izvedba stabilizacije i sanacije južnog zida koji se otklonio kroz 3 etaže iz svoje osi. Ovakav zahvat je samo po sebi izazovan kako zbog tehnologije izvedbe, tako i zbog samog pristupa osnovnoj školi „Miroslav Krleža“ koja zbog svoje pozicije u centru grada ima malo manipulativnog prostora za rad i organizaciju gradilišta.
Nakon osnovne namjere da se provede konstruktivna sanacija projektom rekonstrukcije će se unutar postojeće škole provesti i niz promjena kako bi se zgrada uskladila sa važećim zakonima i propisima, a to se posebno odnosi na primjenu mjera zaštite od požara i zaštite na radu. Svi radovi izvedeni unutar i na pročelju objekta biti će izvedeni u skladu sa zahtjevima Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode. Neki od planiranih radova su izmjena u tlocrtnoj dispoziciji kako bi se osigurao standard današnjih škola što također uključuje osiguranje uvjeta i za osobe sa invaliditetom, zbog čega će se u školu ugraditi dizalo kojom se povezuje prizemlje, 1. kat i 2. kat. Dodatno neki radovi koji će se izvoditi je sanacija kompletnog pročelja škole, zamjena vanjske stolarije, izvedba toplinske izolacije s unutarnje strane, razvod novih instalacija, te kompletno uređenje dvorišta.


Sanacija i rekonstrukcija osnovne škole „Miroslav Krleža“Sjedište

Kalinovica 3/IV
10 000 Zagreb, HR

Centrala

T. + 385 1 / 30 33 000
F. + 385 1 / 38 35 600