Menu
Tablet
Mobile

Efikasno iskoristite svaki milimetar vašeg prostora

Neovisno o veličini stana, uvijek se dogodi da vam je potrebno dodatnog mjesta. Nije bitno koliko polica, ladica, ormara imali, uvijek će vam negdje biti potrebno još samo malo prostora. Upravo iz tog razloga je iznimno bitno da iskoristite svaki kutak vašeg doma. U nastavku pročitajte prijedloge kako na najefikasniji način iskoristiti prostore za koje niste niti znali da postoje!

 

Urednost i funkcionalnost od samog ulaska

Čim prijeđete prag svoga doma, automatski ostavljate ključeve na prvo mjesto nadohvat ruke. Skidate kaput, cipele i idete dalje, zar ne? U tom slučaju svi ključevi znaju ostati u jednoj velikoj posudi, izmiješani, ili vise na vješalicama za ključeve. Postoje ideje za odlaganje ključeva na kreativniji i oku ugodniji način! Odlaganje ključeva iza slike je diskretno i efikasno! Iskoristite okvir za slike poput vratašca iza kojih možete objesiti svoje ključeve, a slika će krasiti vaš zid.

Skriveno blago prostora za odlaganje su zasigurno stepenice. Ne, ne mislimo pri tome da na stepenice stavite sve cipele koje imate, već ih iskoristite na malo drugačiji način. Prostor ispod samog gazišta pretvorite u ladice! One su skriveni prostor koji možete iskoristiti za pohranu stvari.

alt

Kuhajte i jedite u urednom prostoru

Kuhinja je prostor za koji gotovo nikad nemate osjećaj da je sve uredno i na svom mjestu. Zašto? Jer je ona u neprestanoj uporabi svih ukućana. Postoji nekoliko načina kako da omogućite više mjesta za lakše snalaženje. Na što se obraća pažnja je dobra organizacija prostora, stoga umanjite mogućnost lošeg snalaženja u kuhinji jednom od sljedećih mogućnosti:

  • Kuhinjski otok
  • Vertikalne ladice
  • Magnetizirane ploče

Kuhinjski otok je iznimno efikasno i estetski prikladno rješenje za stvaranje dodatnog prostora. Dodaju li se barske stolice, ovaj dodatni prostor je idealno mjesto za druženje stvarajući nešto drugačiju atmosferu.

Vertikalne ladice najčešće se mogu naći uz perilicu suđa, hladnjak ili manje korišten dio kuhinje. Pronađite malo prostora koji možete pretvoriti u police na izvlačenje i iskoristiti za ulja, sol, šećer i ostale staklenke ili boce koje često koristite u kuhinji.

Magnetne ploče vrlo su popularno rješenje u domovima. Različitih su dimenzija i oblika, a vrlo jednostavno se postavljaju na zidove, ormare i druge vertikalne plohe. Osim ploča postoje i druge vrste poput magnetnih traka ili folija koje se pričvrste za zid, ormar ili bilo koju plohu koju želimo. Isto tako može se obojiti zid pomoću magnetne boje za zid. Ovakve površine su korisne na više načina. Svrha je da se na njih mogu staviti stvari od metala ili s magnetom. Samo neke od mogućnosti su: za odlaganje noževa kako bi bili odmah pri ruci ili za odlaganje začina, orašastih plodova i ostalih namirnica koje stanu u male posudice. Spremite željene predmete u metalne posude, označite što je u njima te ih jednostavno ostavite na vašem zidu. Na taj način oslobodit ćete police ili radnu površinu za druge predmete, a začini će vam uvijek biti nadohvat ruke.

Gdje briga o zdravlju i higijeni počinje

Kupaonica u današnje vrijeme nerijetko postane skladište različitih proizvoda za tuširanje, higijenu i njegu tijela. Kako bi taj iznimno bitan dio vašeg doma ispunjavao svoju svrhu, donosimo savjete vezane uz:

  • Mjesto za šampone
  • Skriveni prostor ispod kade
  • Vratašca ormarića

Ništa ne frustrira kao poluprazna bočica šampona koja stoji na rubu kade i svako toliko odluči pasti. Na koji način jednostavno riješiti taj problem? Iskoristite male kvačice koje se mogu objesiti na karnišu za tuš zavjesu. Na njih možete svaki šampon u tubi objesiti i neće vam smetati na rubu kade, a u svakom trenutku će biti na svom mjestu i vama nadohvat ruke.

alt

Prilikom useljenja u novi stan ili kada planirate uređenje interijera, pa time i kupaonice, potencijal za efikasnije korištenje prostora krije se kod kade. Moderne kade su veće i različitih oblika kako bi djelovale komfornije, ali i dalje je najčešće neiskorišten bočni dio u koji je moguće ugraditi dodatni prostor. Umjesto uobičajenog zida s pločicama, ugradite ladice ili police, ovisno o obliku i veličini vaše kade i prostoru koji ona dopušta. Time stvorite diskretan prostor za spremanje ručnika ili sredstava za čišćenje koji neće smetati.

Vrlo vjerojatno koristite stražnju stranu ulaznih vrata u kupaonicu za vješanje, na primjer ručnika. Zašto ne biste isto tako iskoristili vratašca ormarića? Na unutarnju stranu vratašaca stavite košarice u koje možete staviti na primjer fen, vate ili brijaći aparat.

Vaš dom vaše je zrcalo

Pametno uređenje doma za cilj ima osvijestiti dodatna mjesta za odlaganje kako bi se što efikasnije mogao iskoristiti cjelokupni prostor koji imamo na raspolaganju. Postoji mnoštvo opcija, neke od njih su navedene u tekstu, a one naj inovativnije su zasigurno:

  • Pretvoriti gazište stepenice u ladice
  • Magnetizirajte vertikalne plohe
  • Zid je neiskorišteno blago prostora, iskoristite ga!

Upamtite, vaš prostor će rijetko biti optimalno i maksimalno iskorišten, a vi ćete uvijek u nekoj mjeri imati osjećaj da ga nemate dovoljno. Zato težite dobroj organizaciji prostora kroz savjete iz ovog blog posta. Ne zaboravite, svako mjesto u domu ima svoju svrhu i svaki predmet ima svoje mjesto!

Sjedište

Kalinovica 3/IV
10 000 Zagreb, HR

Centrala

T. + 385 1 / 30 33 000
F. + 385 1 / 38 35 600